2012. augusztus 17., péntek

Kelta RPG - Tervek: Képzettségek


Képzettségek terén sok új nincs a nap alatt, így leginkább arra törekszem, hogy azért lehetőség szerint egyedivé tudjam tenni, és az általunk kitalált rendszerhez idomítsam.
Alapvetően ötfokú képzettségrendszerben képzelem el a dolgokat, és egy új fok felvételéhez ki kell fizetni az eddigi szintek képzettségpont-igényét is. A képzettségpróba d12+dx, a képzettség foka megadja a kockát.
Így alakulna valahogy:

  • Kezdő - d4 - 1 Kp
  • Gyakorlott - d6 - 2 Kp (összesen 3)
  • Haladó - d8 - 3 Kp (összesen 6)
  • Rutinos - d10 - 4 Kp (összesen 10)
  • Mester - d12 - 5 Kp (összesen 15)
Karakteralkotáskor úgy gondolom, hogy Gyakorlott szintnél nem lehet magasabb képzettsége egy karakternek. A kezdő képzettségpont-mennyiséget, valamint a szintenkéntit még nem határoztam meg, először szeretném kialakítani a képzettséglistát, és ennek fényében kitalálni. 
Egy szintlépés alkalmával természetesen nem lehet egy szintnél többel fejleszteni az adott képzettséget. Kivétel lehet ez alól, ha például a karakter úgy dönt, hogy életéből 5-10 évet rááldoz arra, hogy kitanulja mondjuk a kovácsmesterség minden csínját-bínját. Ekkor engedhető nagyobb mértékű fejlődés is.
A képzettségpróbát fix célszámokkal határoznám meg, a cselekvés nehézségének megfelelően.
Egy képzettségdobás a következőképpen nézne ki:
d12 + dx + Tulajdonság bónusz.
Ezek alapján nagyjából ilyen célszámokra lőttem be a képzettségpróbákat:
Könnyű - 8, Közepes - 12, Nehéz - 15, Kihívás - 18, Hősies - 22. 
Úgy próbáltam kisúlyozni, hogy egy "célszámmal azonos szinten képzett" egyén reális eséllyel sikerrel járhasson. Tehát pl. egy tolvaj Gyakorlott szinten tud zárat nyitni. Megpróbál feltörni egy átlagos zárat, így a célszám 12. A tolvajnak +2-es az Ügyesség bónusza. Az ő dobása így d12 + d6 + 2. Átlagosan a dobás értéke 12 lesz. 
Konkrét képzettséglista terén nagyjából egy kibővített D&D4E-t képzelek el, kicsit szétszedve az egyes képzettségeket, mint pl. a Thievery, vagy az Athletics, Acrobatics. Majd még később összeírom a listát.

A következő alkalommal még nem tudom mi lesz a következő elem, jelenleg a tulajdonságok meghatározásán, a kasztképességeken, és az egyéb védelmeken dolgozok, sok más apróság mellett. 

Pihenésképpen majd lehet, hogy egy Gyűrűk Mesélője képregényt is felteszek valamikor, ha jut időm elkészíteni egyet. Azt is jó régen sikerült utoljára feltennem. Sőt, még valamikor az angol nyelvű blogomra is le kéne fordítanom a kelta RPG-vel kapcsolatos eddigi bejegyzéseim...

Remélem most már kicsit sűrűbben tudok jelentkezni újabb dolgokkal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése