2015. március 24., kedd

Vampire the Masquerade: Sons of Anarchy

Valószínűleg ennek a népszerű sorozatnak a címe lesz a következő hetek/hónapok alatt kidolgozásra kerülő új VtM krónikámnak a fedőneve. Egy bejegyzés arról, hogyan nem működik egy alapvetően jónak ígérkező ötlet, és abból hogyan alakul ki egy új inspiráció.
Mindennek az alapja az volt, hogy az elkezdett Giovanni krónika csapatkohézió híján kútba esett. A játékosok is jelezték, hogy annyira nem jött be a dolog (bár mindössze két játékalkalom ment le), és én is éreztem, hogy valami hiányzik. Nehéz beismerni, ha egy ötlet - aminek a kidolgozásába viszonylag sok energiát fektettem - nem működik a gyakorlatban. Nagyban megkönnyítette a döntést az, hogy én se voltam már beleszerelmesedve a dologba, így objektívan tudtam értékelni az eddig lemesélt eseményeket.
Alapvetően a következő problémák voltak a krónikával a játékosok és a saját belátásom szerint:

  • a csapat két ancillából és egy ghoul-ból állt, így nem nagyon alakult ki köztük kötelék, nem is nagyon volt interakció
  • ez leginkább arra vezethető vissza, hogy a két vámpír túl idős volt, a ghoul meg... nos, ghoul, így semmi alapja nem volt az egymás közelebbi megismerésének, három ifjúval több létjogosultsága lehetett volna
  • a karakterek nem voltak egymásra utalva a legkisebb mértékben sem, még kiegészíteni sem kellett egymást, a megkezdett történetet akár egyetlan ravaszabb, megfelelő erőforrásokkal rendelkező vértestvér képes lett volna felgöngyölíteni
A többi dolog rendben volt, úgy gondolom az alaphelyzet, a körítés, a tálalás rendben volt, viszont a legelejétől hibás feltételezésre alapoztam, arra, hogy a karakterek együtt fognak működni. És itt érződik, hogy nagyon régen meséltem ebben a világban, mert előjöttek a fent leírt problémák, ami viszont nagyon beszürkítette a játékot. Így csakis a kuka lehetett a sorsa a történetnek. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.

Még december vége környékén kezdtem el nézni a Sons of Anarchy (magyarul az igen művészi "Kemény motorosok" nevet viseli) sorozatot, hála a többi általam nézett aktuális sorozat téli szünetének. Nagyon hamar sikerült megfognia mind a sztorinak, mind a szereplőknek, az alaphelyzet is kimondottan tetszett. A harmadik évad környékén érett meg bennem az elhatározás, hogy egy hasonló alap kiváló lehet egy új Vampire krónikának. A felvetés elég nagy sikert aratott, a srácok vevők voltak az új ötletre.
A sorozathoz hasonlóan egy motoros banda lenne az alap, stílusosan Anarch csoportosulás. Itt nyer értelmet a poszt címe: Sons of Anarchy.
Itt a játékosok ifjú anarchokat játszanak, és egyelőre csak "próbaidősként" vannak jelen a bandában, még bizonyítaniuk kell. Ez rengeteg lehetőséget kínál bemutatni a krónika elején a város meghatározó hatalmi viszonyait, főbb NPC-ket, hangulatot teremteni rögtön az elején. Kapásból megvan az összetartó kapocs is, a banda testvériség-jellege kiválóan erősíti az összetartozást, a sorsközösséget, az összefogás szükségességét a külső tényezőkkel szemben, legyen az a Kamarilla, a Szabbat, más bandák, a rendőrség, vérfarkasok, stb.
Az eddigi meséimmel ellentétben nem egy városra szeretnék fókuszálni, hanem inkább egy régióra, így bár a banda székhelye Fairfield, CA lesz, rendszeres kirándulásokat fognak tenni Sacramentoba, San Franciscoba meg még ahová a szükség sodorja őket. Ez persze jóval több munkát jelent, de pont ez a mobilitás és szabadság az egyik fontos jellemzője a motoros létnek.
Rengeteg NPC-t és helyszínt kell még mindig kidolgoznom, hogy egyáltalán el tudjam indítani a krónikát, de ha egyszer megvan a díszlet, akkor onnantól viszonylag könnyű dolgom lesz már. Igazából ez az egyetlen dolog amit kimondottan gyűlölök a VtM-ben lusta mesélőként, a rengeteg felkészülést.
A karakterek előtörténetei már alakulnak, ahol szükséges játszunk egy kis prológust is, remélhetőleg még a tavasz során elkezdjük a játékot. Alapvetően rövid, 3-4 órás játékülések lesznek havi 1-2 alkalommal hétköznap.

Jelenleg kis pihenésként Helvécziát játszunk ezzel a csapattal, ahol Aladárt, a czigány sírrabló vagabundot személyesítem meg. A bátor kalandorok eddigi történetét majd egy poszt formájában hamarosan közzé is teszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése