2015. február 23., hétfő

Planescape - 1. játékalkalom

Hétvégén végre sikerült összehozni az első játékot a már egy ideje készülő Planescape kampányomhoz. A tervezgetés és egyeztetés a játékosokkal már zajlott egy ideje, nem akartam vele kapkodni, mindenképp személyre szabott mesét akartam. Végül sikerült találni egy időpontot ami mindenkinek megfelelt, így került sor az első közös játékra.
Rövid beszámoló következik, kis értékelés a végén.

A karakterek:

- Baeris, Half-elf Sorcerer
- Corian Nargos Rey, Drow Rogue
- Dante, Human Warlock
- Északiszél Sylian, High Elf Wizard
- Sisakos Brol, Human Paladin of Tempus

A csapattagok külnböző módokon, de nagyjából egy időben kerültek Sigil városába, és hamarosan sikerült felvenniük a kapcsolatot a Kívülállókkal (The Outsiders). Találkoztak a vezetőjükkel, Ottoval, aki mesélt nekik kicsit Sigilről, és a csoportosulásokról. Megtudták azt is, hogy szeretne szervezett frakciót alakítani a Külsősökből, hogy jobban érvényesülhessenek, védettebbek legyenek a síklakókkal szemben. Ehhez természetesen az kell, hogy pár másik csoport hasznosnak lássa őket és tartozzanak a Külsősöknek pár szívességgel. Itt jönnek be a képbe az új fiúk...
A Porembereknek (Dustmen) mostanában meggyűlt a bajuk egy titokzatos gyilkossal, aki időnként újabb és újabb "munkásokat" pusztít el. A csapat kapott az alkalmon, hogy bebizonyíthassa, lehet rájuk számítani. Rögtön el is indultak a Mauzóleum felé, szerencsére Corian az elmúlt napokban többször is járt a hatalmas, komor épület közelében, így gond nélkül odavezette a többieket.
Odavezető útjuk során találkoztak pár helyi érdekességgel, mint amilyen egy dabus, aki épp egy düledező viskó elbontásán fáradozott, vagy egy gyűjtő, aki épp két holttestet tolt kordén a Mauzóleum kapujához. Betértek egy rövid időre a csalogató, Gyűlő Por nevet viselő kocsmába, mely hűen nevéhez, a Poremberek "szórakozóhelye". Némi eredménytelen társalgás és a formalinba áztatott személyzet megcsodálása után visszatértek az utcára, és azon törték a fejüket, hogyan nyerhetnének bebocsájtást a falakon belülre.
A szerencse segítségükre sietett, még ha kicsit rendhagyó formában is. A korábban a dabus által bontásra ítélt ház tövében egy Poros holttestére leltek, némi tanakodás után a csapat kettévált, Dante és Sylian elindultak a kapu felé, hogy értesítsék a frakció illetékeseit, a többiek a hullánál maradtak.
Sisakos Brol és Baeris egy rögtönzött nyomozásba kezdett, jutalmuk egy sikátorból feléjük lőtt nyílvessző volt. Még észrevették a menekülő női alakot és Brol egy emberes dobással sikeresen kihasított belőle egy kisebb húsdarabot dobófejszéjével. Végül a rejtélyes nő kereket oldott, a nagydarab harcos pedig kellemetlen felfedezést tett: a kimetszett hús szürke, és nem vérzik...
Közben visszatértek a többiek is a Poremberek egyik komor adeptusával, aki megerősítette, hogy a hús valóban egy élőholttól származik (az, hogy konkrétan megkóstolta a húst némi viszolygást váltott ki), és hírt adott arról is, hogy másvalaki pedig a falakon belül iktatott ki két újabb munkást. A csapatot némileg meglepte, hogy két gyilkossal is dolguk van, de felajánlották a segítségüket, amit némi fontolgatás után elfogadott a csuhás. Beszámolt egy rosszul sikerült rituáléról is, mely során a holttest felpattant a kőlapról, rátámadott egy beavatottra, majd elmenekült. Megosztotta gyanúját, hogy az egyik gyilkos valószínűleg ez az engedetlen holttest lehet, a másikról sajnos fogalma sincs.
A csapat következő útja újra a Gyűlő Porba vezetett, ahol megtudták, hogy egy "szerződéses" munkás gondolta meg magát az utolsó utáni pillanatban, akit Shurának hívtak, még
a hozzávetőleges lakhelyét is megtudták. Ahogy elindultak arrafelé, az egyik sikátorból fegyverek zaja ütötte meg a fülüket. Corian egyedül lopakodott oda megnézni, és egy férfit látott ahogy egy élőholt nővel hadakozik, beszélve hozzá, folyamatosan csak védekezve és hátrálva. A tolvaj miután úgy gondolta, hogy eleget látott, elindult vissza a többiekhez, de ahogy elfordult, a férfi tiszta, erős hangját hallotta:
- Nem hagysz nekem más választást: Lathander nevében elűzlek innen!
Erős, mennyei fény villant, ami teljesen elvakította a drow-t, félig vakon botorkált vissza társaihoz és mesélte el, hogy mi történt.
Innen folyatódik legközelebb a történet...

Mesélői kommentár: 
Első alkalomnak kiváló volt, sokat nem haladt előre a cselekmény, de nem is volt ez gond ezúttal. A csapat először játszott így együtt, volt kis ismerkedés fázis, karakterleírás, minden ami kell. Nekem is furcsa volt, hogy nem a szokásos arcoknak mesélek, bele kellett rázódnom a mesélésbe, szerencsére ez elég gyorsan sikerült.
Új kampány kezdésekor próbálok az első alkalmak során több leírást és egyedi hangulati elemet belevonni a mesélésbe, itt is volt pár rövidebb jelenet, ami a cselekményhez nem kapcsolódott, de kiemelte Sigil furcsaságait, mint pl. a dabus vagy a gyűjtő.
Ami egy kis fejtörést okozott még az a karakterek elhelyezése a városban, hiszen ez a szetting nem éppen első szintű karakterek játszótere, így jött a bizonyítási fázis, és a "nem kár értük" felfogás. Úgy gondoltam, ez tükrözi valamelyest az erőviszonyokat.
A következő alkalomra valamikor márciusban kerül sor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése